Brexit: alles of niets!

In ons artikel van augustus schreven we er al over: de Brexit houdt Europa in spanning. Sinds deze week ligt er een voorlopig Brexit-akkoord op tafel, maar ondernemers op het vasteland moeten op hun hoede blijven.

 

 

Voorlopig akkoord

In het voorlopig akkoord staat dat het Verenigd Koninkrijk langer lid blijft van de douane-unie, ook als er na een overgangsfase geen akkoord wordt bereikt over een nieuwe handelsrelatie met EU-landen. Daarmee wordt voorkomen dat er een ‘harde’ grens komt met fysieke grenscontroles, zodat ook na de Brexit de handel zo min mogelijk wordt gehinderd. Toch is het voorlopig akkoord geen garantie: het akkoord moet nog door het Europarlement én door het Britse parlement worden goedgekeurd.

 

Worst case scenario: geen deal

Ondanks dat het voorlopig akkoord hoopvol klinkt, kan de situatie dus nog alle kanten op gaan. Het is een kwestie van alles of niets: in het beste geval gaat er nauwelijks wat veranderen in de branche, in het slechtste geval komen uw import- en exportactiviteiten stil te staan.

 

Wees voorbereid

Eerder gaven we al tips waarmee u voorbereidingen kunt treffen voor de chaos die de Brexit kan veroorzaken. Ook Nanette van Schelven, algemeen directeur van de douane in Nederland, waarschuwde transportbedrijven om zich op tijd aan te melden bij de douane. Volgens van Schelven hebben door het Britse vertrek 35.000 ondernemers voor het eerst te maken met de douane voor exporteren en importeren in de EU. Wanneer bedrijven zich op het laatste moment pas aanmelden, kan de douane niet garanderen dat iedereen op tijd geholpen wordt.

 

Omdat veel nog onduidelijk is, weten veel bedrijven niet waar ze zich op moeten voorbereiden. Bij IDS helpen we daarom onze klanten inzicht te krijgen in alle transportstromen, om zo de potentiële risico’s van de Brexit te kaart te brengen. We ontwikkelen verschillende scenario’s, gebaseerd op de mogelijke uitkomsten van de lopende onderhandelingen. Zo gauw duidelijk is hoe de Brexit echt uitpakt, hebben we de best passende oplossing op de plank liggen en kunnen we deze snel implementeren.

 

Wilt u meer weten over onze dienstverlening in het kader van de Brexit? Neem dan contact op met Arno Spoek van IDS via arno.spoek@idsnl.com of via +31 (0) 88 437 4370.