Coronatoeslag: balanceren op een slap koord

Nu de coronacrisis voortduurt, wordt het ook voor de logistiek steeds ingewikkelder om vast te houden aan bestaande afspraken. Meer en meer vervoerders moeten hun routes aanpassen, hebben te kampen met extra wachttijden en chauffeurs lopen een reëel risico besmet te raken. Na de jarenlange prijzenslag in de sector, rest sommige vervoerders niets anders dan het invoeren van een coronatoeslag om de crisis het hoofd te bieden. Tegelijkertijd zien wij als 4PL service provider ook precies het tegenovergestelde gebeuren: vervoerders die juist op zoek gaan naar creatieve oplossingen zónder extra kosten in rekening te brengen. Hoe dat uitpakt? De tijd zal het leren.  

Zoeken naar de balans 

Voor IDS betekenen deze uitzonderlijke tijden nog meer dan anders dat we een beroep doen op ons netwerk en ons tot het uiterste inspannen voor onze klanten. Maar tegelijkertijd zijn we solidair met de sector: het is als balanceren op een slap koord. Immers, kostenreductie en leverbetrouwbaarheid zijn in de afgelopen weken in een geheel ander daglicht komen te staan.   

Ontzorgen waar we kunnen 

Via ons Transportation Management System (TMS) bieden we onze klanten inzicht in al hun zendingen en ontzorgen wij waar we kunnen. Maar als blijkt dat bestaande leverafspraken niet kunnen worden nagekomen op de reguliere manier, dan komt het aan op ieders creativiteit. Onze freight managers werken vanuit huis aan oplossingen om alle vrachten op tijd op hun bestemming te krijgen, tegen acceptabele prijzen. Hun expertise, handelsinstinct en klantgerichtheid zorgen ervoor dat de kosten niet uit de hand lopen, zonder het vertrouwen te verliezen van ons vervoerdersnetwerk. 

Veranderingen op de lange termijn 

Hoe deze ontwikkelingen op de lange termijn uitpakken, is nu nog niet te voorspellen. Veel bedrijven zullen naar verwachting op niet al te lange termijn hun inkoopstrategie en supply chain grondig herzien. Minder afhankelijkheden en het zoeken naar grondstofleveranciers dichterbij huis zullen naar verwacht dan heel hoog op de agenda staan.   

Wilt u weten hoe wij onze klanten helpen hun logistiek in deze uitzonderlijke omstandigheden op peil te houden? Neem dan contact op met Arno Spoek, Business Development Manager bij IDS.