Traceerbaarheid op de proef gesteld

Nu het corona virus ook Europa steeds meer in zijn greep krijgt, houdt de logistieke sector zijn adem in. De problemen in China veroorzaken verstoorde productielijnen doordat de aanvoer van bepaalde onderdelen of halffabricaten stokt. Waardoor vervolgens de opslagfaciliteiten uitpuilen. Ondertussen raken bepaalde producten bij Blokker, Action en Coolblue uitverkocht en meldt de Rotterdamse haven dat het een terugval van 2 miljoen ton goederen verwacht. De chaos lijkt compleet. En nu het virus in Europa om zich heen grijpt, wordt de traceerbaarheid flink op de proef gesteld.  

Accuraat en compleet beeld

Afgelopen week kregen wij de vraag van een van onze klanten: “Waar zijn mijn goederen nu precies?” En “Zijn die mensen dan wel veilig?”. Deze klant heeft opdrachtgevers in Noord-Italië en elke week meerdere grote zendingen onderweg. Nu hele dorpen afgesloten zijn van de buitenwereld, wilde de opdrachtgever een accuraat en compleet beeld van alle zendingen, overslaglocaties, vervoerders en afleverlocaties. Bij internationale zendingen zoals deze, waarbij het aantal orders qua volume, afmetingen, type zending, verzenddata en afleverlocaties dagelijks fluctueert, is het op normale dagen eenvoudig goed inzicht te krijgen in de hele supply chain.

Inzoomen

Met onze tracking en tracing diensten geven wij klanten een duidelijk overzicht van alle vervoersbewegingen via onze dashboards. Wij aggregeren de data zodat er een compleet beeld ontstaat. Voor deze gelegenheid zoomden we nader in op dat deel van Italië waar nu al meer dan 1700 mensen besmet zijn met het virus. 

We rapporteerden niet alleen de huidige situatie. We waren ook in staat om na te gaan waar de vervoerders en hun chauffeurs eerder hadden geleverd en welke routes zij normaliter gebruiken. Dat viel niet mee, omdat sommige vervoerders werken met eigen personeel, terwijl anderen gebruik maken van onderaannemers. Uiteindelijk waren we in staat om de opdrachtgever volledig te informeren. Er zijn in de afgelopen weken geen leveringen geweest bij locaties in het getroffen gebied en de gecontracteerde vervoerders nemen voorzorgsmaatregelen zoals desinfecterende zeep en mondkapjes, al is de supply chain van die laatste niet op de enorme vraag berekend….

Geen garantie

Een geruststelling zeker, maar geen garantie. Want chauffeurs zijn ook maar mensen. Die moeten tanken en rusten. Die contact hebben met familie, vrienden en collega’s. Daarom drukken wij al onze opdrachtnemers op het hart om veiligheidsprotocollen te volgen en direct aan de bel te trekken bij onregelmatigheden. Onze opdrachtgevers nemen tegelijkertijd ook maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Variërend van thuiswerken, niet reizen, geen beurzen bezoeken, geen handen geven en extra schoonmaken. Een van onze klanten voert zelfs temperatuurcontroles uit aan de poort. Bezoekers die tekenen van koorts vertonen worden niet toegelaten. Het is belangrijk dat de hele sector doet wat het kan om de kans op verspreiding te minimaliseren en om de leverbetrouwbaarheid op peil te houden.