Hetzelfde, maar anders

De afgelopen maanden heb ik een aantal blogs geschreven over de overeenkomsten binnen de verschillende logistieke disciplines, bij verschillende bedrijven en in verschillende sectoren. Zo ondervond ik dat transportmanagers, ongeacht of ze in de industrie, de chemie of de landbouw werken, worden geconfronteerd met vrijwel identieke uitdagingen. Het gaat om tijdsdruk, fluctuerende transportvolumes, krappe budgetten, CO2 reductie en oncontroleerbare gebeurtenissen, zoals het coronavirus, om er maar een paar te noemen. Sinds de zomer hebben mijn blogs geschetst hoe IDS de last verlicht voor transportmanagers, evenals supply chain managers, finance managers, IT-managers en customer service managers binnen een breed scala van bedrijven. 

Omgang met gevaren voor chemische bedrijven

Hoewel de uitdagingen voor elke discipline grotendeels hetzelfde zijn, heeft elke branche ook zijn eigen unieke uitdagingen. Daarom is het niet zo eenvoudig om een ‘one-size-fits-all’-aanpak per discipline te hanteren. Was het maar zo! Zo moeten chemische bedrijven gevaarlijke stoffen onder speciale condities vervoeren. Voor hen is het van essentieel belang dat ze toegang hebben tot ervaren en betrouwbare vervoerders die de nodige ADR-certificeringen hebben. Zeker in combinatie met specifieke apparatuur voor temperatuur-gecontroleerd transport en routebeperkingen. Oplossingen voor beheerd transport helpen henom te gaan met deze extra complexiteit. 

OTIF stimuleren voor productiebedrijven

Daarentegen veroorzaakt tijdsdruk vaak de grootste hoofdpijn voor industriële bedrijven, zoals leveranciers in de automotive sector. Of het nu gaat om just-in-time productie, krappe bezorgvensters of just-in-time delivery van de juiste reserveonderdelen om zo stilstand van de machine te minimaliseren, de focus ligt op on-time in-full leveringen (OTIF). Daarom profiteren dergelijke bedrijven van één bron van real-time inzicht in de status van hun zendingen, inclusief automatische waarschuwingen in geval van potentiële problemen, zodat ze snel een oplossing kunnen vinden. Bovendien helpt een gedetailleerde rapportage hen om gebieden te identificeren voor verdere prestatie-optimalisatie.

Ondersteunende veiligheid voor levensmiddelenbedrijven

En dan is er ook de voedingssector, die vaak expediteurs en transporteurs met de juiste faciliteiten nodig heeft – zoals vrachtwagens met temperatuurregeling en gekoelde magazijnen – om het transport en de opslag van verse, gekoelde en bevroren producten te regelen. Om te voldoen aan de voedselveiligheidsvoorschriften, is het essentieel om ervoor te zorgen dat de producten te allen tijde binnen de vereiste temperatuurparameters worden gehouden, wat de behoefte aan een systeem met uitstekend zicht op de supply chain en track & trace rapportage creëert. 

Respecteer de verschillen

Daarom beschouwen we bij IDS al onze klanten als hetzelfde, maar anders. We zoeken naar overeenkomsten, zodat we bewezen succesvolle benaderingen kunnen overdragen van de ene industrie naar de andere. Op die manier delen we onze kennis en ervaring en helpen we bedrijven van elkaar te leren. Daardoor ontstaan er voordelen voor iedereen. Ons transport management systeem (TMS) stelt alle soorten bedrijven in staat om complexe transportnetwerken te beheren, prestaties te bewaken en nieuwe inzichten op te doen. Daarmee verbetert de leverbetrouwbaarheid, bespaart u kosten en creëert u efficiëntie. Tegelijkertijd respecteren we de verschillen die de unieke behoeften in elke sector creëren. We werken nauw samen met al onze klanten om elke keer de optimale, sector-specifieke oplossing voor hen te vinden.

Ik ben onwijs blij te horen dat zoveel mensen in verschillende rollen de afgelopen maanden mijn inzichten hebben gelezen en ervan hebben genoten. Als u meer wilt weten, neem dan gerust contact met me op. En u weet maar nooit, u zou me misschien zelfs kunnen inspireren om in de toekomst nog een blog te schrijven!