Brexit: Logistieke zwaartepunten verschuiven

De Britse premier Johnson is vastbesloten om per 31 januari de EU te verlaten en heeft hiervoor de meeste hordes genomen. Zoals het er nu uitziet, begint vanaf 1 februari een overgangsperiode, bedoeld om tot een nieuw handelsverdrag en een serie andere akkoorden te komen met de EU. Beide partijen zullen bij deze onderhandelingen het onderste uit de kan willen halen zodat goederen en diensten zo vrij mogelijk het Kanaal kunnen passeren. Wat de uitkomst ook is, voor de logistieke sector wordt het hoe dan ook een aardverschuiving. Naast maatregelen op de korte termijn is het voor veel ondernemers daarom ook belangrijk strategische keuzes te maken.

Meerdere scenario’s

In de afgelopen 3 jaar heeft IDS veel ondernemers geholpen met scenario-planning voor Brexit. We lichtten hun logistieke keten helemaal door en brachten de risico’s in kaart. Diverse ‘wat als’ scenario’s werden helemaal uitgewerkt, zodat de logistieke keten zo soepel mogelijk zelfs een harde Brexit zou doorstaan. Met een druk op de knop kunnen we veranderingen in routes en levertijden doorvoeren in ons Transport Management System. In de Control Tower zien onze klanten vervolgens wat dat betekent voor inkomende leveringen of te plaatsen orders. Voor klanten die helemaal ontzorgd willen worden, zorgen we ervoor dat zij helemaal voorbereid zijn op veranderende exportdocumenten, inspecties, certificaten, procedures of invoerrechten en -belastingen.

Uit voorzorg

En dat is maar goed ook, want er speelt nog iets heel anders. De locatie waar producten worden geproduceerd en opgeslagen in Europa zal op de lange termijn veranderen, net als de manier waarop goederen door Europa stromen. Veel verladers hebben in de afgelopen drie jaar uit voorzorg hun opslag- en distributiecapaciteit verplaatst van de VK naar het vasteland, vaak naar Nederland. Daarnaast oriënteren veel Amerikaanse en Aziatische bedrijven met een productielocatie in de VK zich inmiddels op een vaste locatie aan de andere kant van het Kanaal. Anderen houden dubbele voorraden aan, aan weerszijde van het Kanaal om geen risico’s te lopen bij mogelijke chaotische grenstaferelen. Maar de grootste verandering is wel dat grote bedrijven het zwaartepunt van hun productie naar continentaal Europa verplaatsen. Dat doen ze om personeelstekorten, douanecontroles en bijkomende administratieve rompslomp en kosten te vermijden. En dat kan ook impact hebben op uw supply chain.

Drukte van belang

Die veranderende regelgeving, documentatie en processen zorgen voor vertraging aan de grens. Kenners verwachten dat die vertraging leidt tot een grotere behoefte aan transportmiddelen als trucks en trailers. Maar ook aan opslag- en distributiecapaciteit in Noordwest Europa, vooral in Nederland en België. Maar de ruimte is beperkt en het aantal benodigde transportmiddelen niet ineens voorhanden. Daarom gaan wij tijdens onze scenario-planningen ook in gesprek over transport in tijden van schaarste. We analyseren uw supply chain en rekenen met u door of bijvoorbeeld het combineren van zendingen voordeel oplevert, nu en in de toekomst.

Heeft u al nagedacht over uw supply chain ná de Brexit? Weet u waar de zwakke plekken zitten? Of wilt u gewoon eens van gedachten wisselen met een van onze transport-experts? Neem dan contact op met Arno Spoek via arno.spoek@idsnl.com.