Tariefswijzigingen in 2020: wat gaat er veranderen?

Het begin van een nieuw jaar brengt altijd nieuwe ontwikkelingen met zich mee. Zo worden er traditioneel aan het begin van het jaar tariefswijzigingen doorgevoerd. Hier moeten we in de logistiek- en transportbranche rekening mee houden. We vertellen u in dit artikel wat u kunt verwachten voor 2020 en welke rol Brexit gaat spelen.

De ontwikkelingen in cijfers

In 2019 namen de wegvervoerskosten minder toe dan werd verwacht, vooral door de lage rente. Voor 2020 verwachten de onderzoekers van Panteia en evofenedex dat die vlakke stijging aan zal houden, met een stijging tussen de 4,1 en 5,6%.

Verder verwachten de onderzoekers dat:

  • De brandstofkosten gemiddeld met 2,1% dalen
  • De afschrijvingskosten met 1,5% stijgen
  • De verzekeringskosten met 9,0% stijgen

Personeelstekorten stuwen loonkosten op

De gepubliceerde cijfers voorspellen dat de loonkosten van het rijdend personeel stijgen met gemiddeld 1,4%, met een stijging van 3,0% voor het overige personeel. Het verschil wordt volgens  Panteia veroorzaakt doordat het rijdend personeel een eenmalige uitkering van 750 euro heeft ontvangen in het kader van de kwestie ‘waarde vakantiedag’. Panteia gaat ervan uit dat het overig personeel deze uitkering niet heeft ontvangen. Bovenop de loonkostenstijging zal het personeelstekort voor sommige bedrijven leiden tot verdere kostenstijging. Als gevolg van de inhuur van uitzendkrachten, hoger personeelsverloop, extra vergoedingen en bonussen en het inwerken van nieuw personeel stijgen de kosten.

Oost-Europese inhaalslag

Een opvallend, maar niet verrassend detail is dat de loonkosten in Hongarije, Polen en Slowakije sneller groeien dan in West-Europa. Het lijkt erop dat Oost-Europa een inhaalslag maakt, met loonkostenstijgingen tussen de 5 en 8%.

Secundaire effecten van personeelstekorten

Het secundaire effect van het tekort aan personeel is lastig te berekenen en dus niet in de cijfers meegenomen. Maar het effect van een tekort aan personeel op de werkdruk, ziekteverzuim, klanttevredenheid en groei is niet te onderschatten.

Business Development Manager Arno Spoek van IDS zegt hierover: “De Control Towers van IDS bieden in zo’n situatie vaak een uitkomst. Door direct beter inzicht en snellere en betere afhandeling van orders, krijgt het bestaande personeel vaak weer lucht. Als vervolgens alle transportbewegingen weer soepel verlopen, komt er ruimte om ook voor de langere termijn op zoek te gaan naar het optimum.”

Brexit grote stap dichterbij

Naast de tariefswijziging, zal Brexit een grote rol gaan spelen in het komende jaar. Met de overwinning van de Conservatives is een ordelijke Brexit op 31 januari 2020 een stuk realistischer geworden. Alle plannen kunnen dus uit de ijskast en bedrijven die dat nog niet hebben gedaan, zullen zich met spoed aan moeten melden bij de douane. In de afgelopen jaren hebben we bij IDS onze klanten geholpen inzicht te krijgen in alle transportstromen. De scenario’s die we voor hen ontwikkelden, komen nu goed van pas. Toch zal nog moeten blijken hoe Brexit en de handelsakkoorden die na januari worden afgesloten met de EU, de VS en andere landen in de praktijk uitpakken. Ze zullen een groot effect hebben op de transportsector en ongetwijfeld kosten met zich meebrengen.

Meer weten over Control Towers of hoe Brexit voor uw organisatie uit kan pakken? Neem dan contact op met onze Business Development Manager Arno Spoek via arno.spoek@idsnl.com of via +31 (0) 88 437 4370.