Denk van buiten naar binnen, ook in de supply chain

Het lijkt een jeukwoord, klantreis, maar op mening marketingafdeling staat die reis centraal in alle beslissingen. Want nu de onlinemarkt jaar na jaar met 8% groeit, is de wijze waarop klanten tot een aankoop komen, waar ze afhaken en hoe snel ze de artikelen in hun mandje afrekenen de graadmeter voor succes. Maar daarmee is de klantreis niet voltooid. Sterker nog, vanaf dat moment is de supply chain manager de sleutel tot klanttevredenheid en terugkerende klanten. En daarmee komt de klantreis ineens ook op de agenda van de supply chain.   

 Van buiten naar binnen 

Gartner betoogt dat planners en transport managers veel meer van buiten naar binnen moeten denken. Dat wil zeggen dat zaken als klantreis, klanttevredenheid en herhaalaankopen de uitgangspunten moeten zijn bij verbeteringen in de supply chain. Dat begint bij inzicht, maar gaat veel verder dan dat. Want met dat inzicht komen de risico’s en kansen beter en eerder in beeld. En wordt de supply chain door proactief te handelen, steeds belangrijker bij het behalen van de bedrijfsdoelstellingen en de toekomst van het bedrijf.  

Tips voor een andere mindset in de supply chain  

Maar in de dagelijkse praktijk is niet altijd even gemakkelijk om van buiten naar binnen te denken. Dus hoe ga je te werk? Wij delen een aantal tips 


Tip 1: Verplaats je in de klant 

Wat willen klanten bereiken? Welke doelen streven zij na? Pas oplossingen toe waar klanten echt mee geholpen zijn, zoals volautomatische orderafhandeling, duidelijke tracking en tracing of slimmere dock scheduling. Dat is geen eenheidsworst, maar maatwerk.   

 Tip 2: Luister 

Leg je oor te luister bij de klant. Niet alleen letterlijk in een gesprek, maar zeker ook door de data te analyseren. Doorgrondt welke stappen de klant doorloopt in de supply chain en breng deze data onder in een duidelijk dashboard. Kies duidelijke KPI’s en analyseer op dag- basis hoe de zaken ervoor staan. IDS helpt klanten om inzicht te creëren in hun supply chain met overzichtelijke dashboards en rapportages 

Tip 3: Doe iets met feedback 

Als klanten al de moeite nemen om feedback te geven, dan doen ze dat omdat ze hopen dat er iets mee gedaan wordt. Gebruik dus de feedback van de klant om verbeteringen door te voeren in de supply chain. Spiegel hun ervaring en feedback eens aan jouw supply chain. Op welke contactmomenten liep het niet zo lekker en waar ligt dat aan?  

Tip 4: Verminder “gedoe 

Hoe kunnen we klanten bedienen met zo min mogelijk gedoe? Klanten kampen met zaken als laad-en-lostijden, veiligheidsvoorschriften en seizoensdrukte. En ergeren zich aan leveranciers die de zaken nodeloos ingewikkeld maken. Bij IDS helpen we onze klanten om hun klanten te ontzorgen, bijvoorbeeld door zendingen te combineren, per zending de best passende vervoerder te selecteren of de administratieve afhandeling te vereenvoudigen.   

Tip 5: Pak de regie

Tot slot: Planners en transport managers zijn van nature goed in staat om goederenstromen op elkaar af te stemmen. Neem vanuit de supply chain de regie en zorg dat ook alle interne krachten bijdragen aan de perfecte klantreis. De Control Tower van IDS geeft inzicht in alle pijnpunten en onderliggende processen. Door meerdere scenarios uit te werken, kun je de beste interventies selecteren om de klantreis te verbeteren. En zo direct bij te dragen aan het resultaat.  

Benieuwd hoe dat in de praktijk in zijn werk gaat? Neem dan contact op met Arno Spoek, Business Development Manager.