Blog: ‘Lastenverlichting’ voor transport managers

Misschien is het een resultaat van het steeds snellere tempo van onze samenleving, maar het lijkt erop dat zo’n beetje elke professional tegenwoordig een ‘elevator pitch’ moet hebben. Een kernachtige beschrijving van je rol, van maximaal 30 seconden. Daar moest ik aan denken toen ik namens IDS recent deelnam aan een netwerkevent. En ik denk dat ik het eenvoudig kan samenvatten. Want zo’n beetje alles wat wij doen draait om ‘lastenverlichting’.

Focus op wat er echt toe doet

Zoals ik al schreef in mijn vorige blog, werken wij bij IDS met transport managers, IT-managers, finance managers, supply chain managers en customer service managers in verschillende sectoren. En alhoewel ons klantenbestand heel divers is, worden zij allemaal geconfronteerd met dezelfde issues. En komt het er in mijn positie op neer dat ik vooral bezig ben hun werkdruk te verlagen. Zodat zij meer tijd hebben om zich te richten op wat er echt toe doet. Transport managers zijn namelijk het schoolvoorbeeld van professionals die makkelijk worden opgeslokt door de dagelijkse operatie (of ‘chaos’, zoals sommigen het beschrijven!). Dan blijft er weinig of helemaal geen tijd meer over om die ban te doorbreken en uit de stress-cirkel te stappen. Dus doe ik dat nu voor hen. Hieronder schets ik de meest uitdagende en tijdrovende taken van de transport managers die ik tegenkom.

Hoe hou je alle ballen in de lucht bij wisselende volumes

Een van de grootste hoofdpijndossiers voor transport managers zijn de wisselende volumes. Onderdeel van onze Managed Transportation Services is de mogelijkheid om snel geschikte carriers te vinden bij onverwachte pieken of speciale zendingen. Denk aan nieuwe routes, internationale bestemmingen of geconditioneerd transport. Transport managers moeten daarbij vanzelfsprekend manoeuvreren met een beperkt budget. Daarom beschikt het team van vaste, ervaren transport professionals bij IDS over accurate marktkennis. Hiermee regelen we elke zending regelen tegen de best mogelijke prijs en levertijd.

Dat is op zich al uitdagend genoeg, zou je denken. Maar nu de nadruk steeds meer op duurzame supply chains komt te liggen, wordt ook de CO2-emissie een steeds belangrijker factor bij het selecteren van de juiste carrier. Wij helpen transport managers om hun  CO2-emissie aantoonbaar te verminderen, door het consolideren van zendingen. Ook zoeken we steeds naar mogelijkheden om retourzendingen zo efficiënt mogelijk te organiseren. Dat scheelt natuurlijk ook in de portemonnee! IDS maakt de verminderde emissie tot slot zichtbaar met een gecertificeerd CO2-reporting tool. Dat tool is ontstaan uit onze samenwerking met de Eindhoven University of Technology (TU/e). Hiermee ziet een transport manager direct en in detail of het lukt om de emissiedoelen te halen.

Laaghangend fruit plukken

Door sommige dagelijkse taken uit te besteden aan IDS, merk ik dat transport managers niet alleen meer tijd vrij kunnen maken voor strategische keuzes. Ze plukken ook op basis van onze inzichten en rapporten het laaghangend fruit: kleine verbeteringen met een grote impact. Zo kunnen vrachtplanningen, facturatie, betalingen en klachten vaak veel efficiënter worden afgehandeld en zelfs helemaal geoutsourcet. Met andere woorden, door de lasten te verlichten van transport managers, helpen we hen doorlopend om CO2-emissies te verlagen en de effectiviteit en efficiency van hun werk te verbeteren.

Bel of mail me gerust om onder heet genot van een kop koffie te zien of we voor u hetzelfde kunnen betekenen!

Arno Spoek

Business Development Manager