Tendering in tijden van onzekerheid

Brexit en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China domineerden deze zomer het economisch nieuws. Tevens lijkt de economie te stagneren terwijl de arbeidsmarkt gespannen blijft. Al die onzekerheden hebben één zekerheid gemeen: de kosten voor vervoer zullen niet dalen de komende jaren, eerder stijgen. Alle reden om uw huidige leveranciers en contracten eens grondig onder de loep te nemen. En nieuwe tenders uit te schrijven, op zoek naar partners die uw supply chain verder versterken. Of wacht u tot de storm gaat liggen?  

 

Het start bij inzicht 

Geen betere manier om inzicht te krijgen in de marktcondities dan het uitschrijven van een tender. Prijs/kwaliteit verhoudingen, staffels, toeslagen en uitzonderingen; tijdens het tenderproces krijgt u de unieke kans om alle leveranciers met elkaar te vergelijken. Maar dat kan alleen als u de doelstelling scherp voor ogen heeft en appels met appels vergelijkt. En dat begint weer bij inzicht in uw eigen orderproces, routes, afleveradressen, volumes, frequentie, variatie en uitzonderingsgevallen. Bij IDS helpen we onze klanten om deze data uit uw IT-systemen te halen en te analyseren. Zodat we weten waar we het over hebben. 

 

Verbetervoorstellen 

De inzichten die u opdoet met het verzamelen en analyseren van de data leiden vaak al tot verbetervoorstellen zonder dat het al
direct tot een tender hoeft te komen.
Denk bijvoorbeeld aan het introduceren van linehauls naar hubs of juist aan het beperken van het aantal vertrekdagen door betere klantsegmentatie. Of moet alvast rekening gehouden worden met freight exchange platforms en zijn die dan geïntegreerd aan te sturen? 

 

Kwaliteit minstens even belangrijk 

IDS helpt met regelmaat logistiek managers om de opgedane inzichten en verbetervoorstellen te vertalen naar een duidelijke tender, met concrete selectiecriteria en randvoorwaarden. Steeds vaker zijn daarbij de langetermijneffecten van lagere CO2-emissies en horizontale ketenintegratie bepalende factoren. Maar vooral capaciteits- en risicobeheersing, als ook kwaliteit en betrouwbaarheid van de dienstverlening tellen onder de huidige marktomstandigheden soms zwaarder mee dan prijs alleen. Met onze kennis van de logistieke sector helpen we u bij de uitvraag de juiste accenten te leggen, om zo de volatiliteit het hoofd te bieden.  

 

Actief in meerdere rollen 

Als 4PL-leverancier zijn wij een onafhankelijke partner in de supply chain. Dat betekent dat we altijd zoeken naar de beste vervoersoplossing voor de klant, zonder ons te laten beperken door gedwongen winkelnering of knellende contracten. Die ervaring en onze data-analyses zetten we op verschillende manieren in bij tenderprocessen. Zo kunnen onze tenderexperts voor u het hele proces uit handen nemen of zich beperken tot het schrijven van een gedegen projectplan, inclusief alle benodigde documentatie. U kunt ons inzetten om de inschrijvingen te beoordelen, de lijst met potentiele leveranciers samen te stellen of om de tender in de markt te zetten. Uitkomst is een optimale mix van verschillende leveranciers waarmee een soepele samenwerking te realiseren valt, ook in tijden van onzekerheid. 

 

Resultaten verzilveren  

Door vervolgens het orderuitwisselingsplatform van IDS tussen u als verlader en de bestaande en nieuwe dienstverleners te gebruiken, is een rimpelloze overgang en beheerste opvolging daarna verzekerd. Met grip op orderinstructies, performance rapportages en invoice control staat niets dan meer in de weg om de resultaten vanuit de tender te verzilveren. En heeft u de perfecte uitgangspositie om in tijden van onzekerheid de diensteverlening aan uw klanten te garanderen.  

 

Kunnen we u helpen met uw tenderproces of wilt u meer weten over onze uitvoerige data-analyses? Neem dan contact op met Arno Spoek via arno.spoek@idsnl.com