Minder CO2-uitstoot? Start vandaag nog!

Om de opwarming van de aarde beperkt te houden tot 1,5 graden, moeten we in 2050 allemaal emissieneutraal zijn. Bedrijven ontkomen er niet meer aan: er moet aandacht besteed worden aan het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Zoals voormalig VN-chef Ban Ki-Moon tijdens de presentatie van de nieuwe mondiale klimaatcommissie sprak, zijn de komende twee jaar beslissend.

Zonder grote investeringen toch minder uitstoot

Voor veel bedrijven lijkt het bereiken van energieneutraliteit gepaard te gaan met grote, lange-termijninvesteringen, zoals elektrische trucks of trailers met zonnepanelen. Toch is de eerste stap sneller en eenvoudiger gezet dan u zou denken. Want slimmer vervoeren verlaagt de CO2-uitstoot direct. Door zendingen te bundelen, worden talloze kilometers en transportbewegingen bespaard. Zonder grote investeringen of aanpassingen wordt op deze manier de CO2-uitstoot dus al aanzienlijk teruggebracht.

Uw bijdrage

Klanten van IDS hebben continu hun CO2-uitstoot inzichtelijk. Van elke transportbeweging registreren we de emissie, zodat zij hun klanten kunnen informeren over de CO2-uitstoot van hun activiteiten. Met het inzicht in de CO2-uitstoot wordt het mogelijk te sturen op de meest gunstige emissiescenario’s, op twee manieren:

  1. Minder versnippering in het productieproces: streef naar soepele en gestroomlijnde aanvoer van materialen en overgangen tussen de verschillende processen. Haperingen in de productie zijn niet alleen onhandig in de opslag, maar zorgen ook voor onnodige vervoersbewegingen.
  2. Ga in overleg en stimuleer de klant om geoptimaliseerde bestellingen te plaatsen. Het gaat hierbij om het verbinden van logistiek en data: door efficiënt te bestellen, kan de ruimte in bijvoorbeeld vrachtwagens optimaal worden benut. Overweeg dus leveringen te versnellen of te vertragen om te kunnen bundelen, of bestel minder frequent grotere partijen.

Connected Logistics

Het moge duidelijk zijn, ook bij het terugbrengen van de CO2-uitstoot draait het dus allemaal om het leggen van verbinding. Tussen gegevens, tussen bedrijven onderling en tussen leveranciers en klanten. Tijdens ICT & Logistiek staat het thema Connected Logistics dan ook centraal. Wij nodigen u graag uit om ons te bezoeken op de beurs, om samen te kijken hoe uw transport zo snel mogelijk energieneutraal kan worden. We zijn te vinden op IMCC Plaza, stand 01.B010.

 

Meer informatie over IMCC Plaza vindt u op http://www.imcc.nl/evenementen/ict-logistiek-imcc-plaza/of schrijf direct in.