Vijf vragen aan … Arno Spoek van IDS

Onder het motto ‘samen werken aan rendementsverbetering’ staan acht IMCC-partners gezamenlijk op de beurs ICT & Logistiek. Waar staan ze voor? Waarom werken ze samen? Lees hieronder waarom IDS ook dit jaar weer onderdeel is van de IMCC Plaza tijdens ICT & Logistiek.

Hoe kunnen jullie het rendement van een bedrijf verhogen?

“De inzet van onze 4PL dienstverlening, Control Tower of Managed Transportation Services leidt altijd tot een kostenbesparing. Die kostenbesparing zit ‘m niet alleen in het slimmer en goedkoper inkopen van transport, maar ook in de verlaging van de administratieve lasten. Bijkomend – en misschien wel belangrijker – voordeel is dat we naast die rendementsverhoging ook de klanttevredenheid verbeteren. De logistieke afhandeling wordt overzichtelijker, inzichtelijker en vooral betrouwbaarder. Een soepel en rendabel logistiek proces, met minder fouten en minder klachten, wie wil dat nu niet?”

Wie zijn jullie klanten en wat zijn hun uitdagingen?

“Een belangrijk deel van onze klanten is actief in de productie, industrie en chemie. Dat gaat 24 uur per dag door, maar hun transportbehoefte wisselt dagelijks; in aantal, frequentie, bestemming, volume en behoefte aan speciaal transport. De uitdaging is om ondanks al die onzekerheid toch een betrouwbare supply chain in te richten. Dat is een complexe, tijdrovende puzzel, waarin kosten, efficiëntie en klanttevredenheid telkens om voorrang strijden. ”

Welke trends zie jij in jullie vakgebied?

“Wij zien een aantal trends, maar big data is voor ons een van de belangrijkste. Niet alleen beschikken onze klanten over een schat aan data, maar ook de vervoerders waar wij mee samenwerken. Wij brengen de gegevens uit de hele Supply Chain bij elkaar en uit onze analyses blijkt dat er heel veel te halen is door zendingen te bundelen en slimmer onder te brengen bij vervoerders. En dat heeft een direct verband met een andere trend: duurzaamheid. Slimmer vervoeren verlaagt immers de CO²emissie. Daarnaast speelt de onzekerheid van Brexit bij onze klanten een grote rol. Wat kunnen ze verwachten en hoe kunnen ze zich voorbereiden? We helpen ze om de scenario’s in beeld te brengen en voorzorgsmaatregelen te nemen, bijvoorbeeld door de risico’s te spreiden over meerdere vervoerders of andere vervoersmiddelen te kiezen als dat mogelijk is. Tot slot natuurlijk de schaarste op de arbeidsmarkt. Als je de mensen niet kunt vinden, maar het werk wel gedaan moet worden, dan biedt Managed Transportation Services uitkomst. We nemen veel zorgen uit handen. Zo komt tijd vrij die logistiek medewerkers anders kwijt zijn aan het administratieve proces, het nabellen van facturen of het controleren van leveringen. Meer doen met dezelfde mensen, over rendementsverhoging gesproken.”

Waarom werken jullie samen met de partners van het IMCC?

“Voor ons is de voornaamste reden om samen te werken met de partners van het IMCC dat we elkaar stimuleren, aanvullen en uitdagen. Of je nu klant, partner of leverancier bent, in de Supply Chain kunnen we simpelweg niet zonder elkaar. Bijvoorbeeld op het gebied van Big Data. We verzamelen allemaal gegevens, maar pas als we die gegevens met elkaar delen en aan elkaar koppelen gebeurt er echt iets bijzonders. Het is fijn te weten dat we dat binnen het IMCC naar een hoger plan trekken. En uiteindelijk voor de hele Supply Chain het rendement kunnen verhogen.”

Waarom moeten mensen naar ICT & Logistiek komen?

“Voor ons is ICT & Logistiek een van de belangrijkste evenementen van het jaar. Supply Chain professionals krijgen de kans om bij te praten met vakgenoten, kennis op te doen en zich te laten inspireren door alle innovaties. Het valt mij elk jaar weer op dat je vooral in de persoonlijke gesprekken op IMCC Plaza telkens weer nieuwe ideeën opdoet en verbindingen legt. Juist de interactie op de stand en in de kennissessies levert veel stof tot nadenken en nieuwe contacten op. Wij verheugen ons er ook dit jaar weer op.”

Waar is Arno tijdens de beurs te vinden?

Arno Spoek is tijdens de beurs vaak te vinden op de stand van IMCC Plaza. Op beide dagen houdt hij ook kennissessies over Big Data in transport. Inschrijven hiervoor kan via de aanmeldpagina van ICT & Logistiek.