Bundelen van krachten levert rendement op

Standaardtransport en -afhandeling komt niet in de vocabulaire van elk bedrijf voor. Indien er geen standaard route, formaat, hoeveelheid en frequentie van leveringen is, kan het lastig zijn efficiënte oplossingen te vinden. Een heel aantal factoren komt hierbij kijken – leverancierselectie, marges bepalen, risico’s inschatten. En midden in die zoektocht naar efficiency is het nakomen van beloftes zeker niet onbelangrijk.

Als uitzondering de regel is
Wanneer uitzondering de regel is, kan het dan ook knap lastig zijn om in kaart te brengen waar winst gehaald en krachten gebundeld kunnen worden. Vaak wordt per verlader de juiste vervoerder gezocht, maar de potentie ligt juist daar waar onderlinge transportopdrachten aan elkaar verbonden worden. Wanneer een neutrale derde partij stromen samen kan brengen, worden de risico’s verdeeld over meerdere partijen en profiteren alle belanghebbenden van de voordelen. En er zijn nogal wat voordelen; minder lege kilometers, dus minder transportbewegingen, wat weer zorgt voor minder CO2-uitstoot en vanzelfsprekend lagere logistieke kosten.

Niet zelf puzzelen
Samen met student Jamie van Kam deed IDS onderzoek naar de mogelijkheden van ketensamenwerking. Alle orderdata van het afgelopen jaar is intensief geanalyseerd en nagerekend. De resultaten waren veelbelovend: als neutrale partij kan IDS veel zendingen bundelen en zo wel tot 2 miljoen aan kilometers besparen. De berekeningen voorspellen een verbetering van de beladingsgraad van tussen de 8 en 12 procent. Zonder zelf de logistieke puzzel te hoeven leggen, behalen klanten van IDS zodoende meer rendement en blijft er tijd over om de uitzondering tot standaard te verheffen.

 

Wilt u meer weten over de onderzoeksresultaten of bent u benieuwd of IDS ook uw uitzonderlijke transport efficienter kan inrichten? Neem dan contact op met Arno Spoek, via arno.spoek@idsnl.com of via telefoonummer +31 (0) 88 437 437 0.