No-deal Brexit: logistiek een big deal

De Brexit houdt de gemoederen volop bezig, zowel in het Verenigd Koninkrijk als op het vasteland van Europa. Terwijl de onderhandelingen nog in volle gang zijn, zet organisatie The People’s Choice in op een nieuw referendum. Onderwijl schat de minister van internationale handel, Liam Fox de kans op een Brexit zonder handelsakkoord met de EU op 60 procent. De toenemende chaos brengt het absolute doemscenario, een no-deal Brexit, steeds dichterbij, met enorme gevolgen voor de transportsector.

Schokgolf

Zonder handelsakkoord is vliegverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU onmogelijk. En dat is nog maar het begin. Vanaf 30 maart 2019 komt ook het transport per boot en vrachtwagen tot stilstand, doordat alles door de douane gecontroleerd moet worden. Over alle goederen moeten in- en uitvoerrechten en BTW betaald worden. Brandstofprijzen in het Verenigd Koninkrijk schieten omhoog omdat de toevoer staakt. De pond verliest een groot deel van zijn waarde, met alle gevolgen van dien voor het bedrijfsleven. The Independent voorspelt dat er binnen 24 uur gaten in de winkelschappen zullen verschijnen, doordat goederen de winkels niet meer kunnen bereiken. Kortom, een no-deal Brexit betekent een ware schokgolf voor de transportwereld.

Denken in scenario’s

De Ierse brancheorganisatie voor transport waarschuwt haar leden om voorbereidingen te treffen, om zo de chaos voor te zijn. Om nare verrassingen te vorkomen hebben we vanuit IDS een aantal tips voor u op een rijtje gezet:

  1. Breng de huidige import- en exportactiviteiten in kaart:
    • Waar, wanneer en hoeveel bent u verbonden met het Verenigd Koninkrijk?
    • Zijn er alternatieve toeleveranciers of afzetmarkten om uw risico’s te spreiden?
  2. Loop alle contracten nog eens na op zaken als productspecificaties, leveringsgaranties en just-in-time delivery.
  3. Ga in gesprek met klanten, partners en stakeholders over de mogelijke implicaties; wat zijn hun verwachtingen, waar zitten potentiele pijnpunten?
  4. Neem maatregelen om valutaschommelingen op te vangen.
  5. Investeer in de kennis en vaardigheden van uw personeel om hun probleemoplossend vermogen te vergroten.
  6. En tot slot, denk in scenario’s. Werk zelfs de meest onwerkelijke scenario’s helemaal uit. Alleen zo kunt u potentiële gevolgen van een No-deal Brexit overzien en maatregelen nemen om deze gevolgen te beperken.

Bij IDS helpen we onze klanten inzicht te krijgen in alle transportstromen, om zo de potentiële risico’s van de Brexit te kaart te brengen. Wanneer het onwerkelijke werkelijkheid wordt, is het fijn te weten waar u aan toe bent.

Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact op met Arno Spoek van IDS, via arno.spoek@idsnl.com of via +31 (0) 88 437 4370.